Avukatlar İçin 2026 Vergi Takvimi: KDV, Stopaj, Geçici Vergi ve e-SMM
21 Eylül 2026
Avukatlık mesleğinin bir takvimi adliyede asılıdır: duruşma günleri, süreli işler, adli tatil. Bir takvimi de vergi dairesinde asılıdır ve o takvim kimseyi beklemez. Duruşma ertelenebilir; KDV beyannamesi ertelenmez.
Serbest çalışan bir avukat, yıl boyunca üç ayrı ritimde beyanname verir: her ay KDV ve muhtasar, üç ayda bir geçici vergi, yılda bir kez de gelir vergisi beyannamesi. Bu yazıda 2026 yılının tamamını bu üç ritim üzerinden dolaşacak, sonunda hepsini tek bir tabloda toplayacağız.
Baştan bir uyarı: Buradaki tarihler yazının hazırlandığı dönemde geçerli mevzuata göredir. Son gün hafta sonuna veya resmî tatile denk geldiğinde süre ilk iş gününe uzar, GİB zaman zaman toplu erteleme de yapar. Beyannamelerinizi bir mali müşavirle yürütüyorsanız bu takvimi onunla birlikte okuyun; yürütmüyorsanız, edinmeyi ciddi olarak düşünün.
Her Ayın Ritmi: Muhtasar 26'sında, KDV 28'inde
Ayın 26'sı muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin günüdür. Ofis kirası ödüyorsanız mal sahibine yaptığınız brüt kira ödemesinin stopajı, yanınızda sigortalı çalışan varsa ücret stopajı ve primler bu beyannameyle bildirilir ve aynı gün ödenir. Çalışanı olmayan ve işyeri kirası stopajı bulunmayan bir avukatın muhtasar yükü hafiftir; ama kirada oturan hemen her büro bu beyannameyle her ay karşılaşır.
İki gün sonra, ayın 28'inde KDV gelir. Bir önceki ay kestiğiniz serbest meslek makbuzlarındaki KDV toplamından, o ay yaptığınız giderlerin KDV'si düşülür; kalan tutar aynı gün ödenir. Hiç makbuz kesmediğiniz aylarda bile beyanname vermek zorundasınız; boş geçen ay "beyanname yok" anlamına gelmez.
Burada e-SMM ile takvimin ilişkisi görünür hale gelir. Makbuzu tahsilat ayında değil de bir sonraki ayın başında keserseniz, o gelirin KDV'si ve stopajı da bir sonraki döneme kayar. Bu masum görünen kayma, yıl sonunda müvekkil hesabıyla beyanname arasında açıklaması zor farklar doğurur. Kural basittir: tahsilat hangi güne aitse makbuz o güne kesilir. Makbuz düzeninin ayrıntılarını e-SMM rehberimizde anlatmıştık.
Bir de az bilinen bir kolaylık var: on ve daha az çalışanı olan işverenler, vergi dairesine bildirerek muhtasar beyannameyi üç ayda bir verebilir. Küçük bürolar için ayda bir beyanname yükünü azaltan bir seçenektir; koşullarını mali müşavirinize sorun.
Üç Ayda Bir: Geçici Vergi ve Geri Gelen Dördüncü Dönem
Geçici vergi, Mart ayında ödeyeceğiniz gelir vergisinin yıl içinde peşin alınan taksitleridir. Her dönemde yılbaşından o güne kadarki kümülatif kazancınız üzerinden vergi hesaplanır, önceki dönemlerde ödediğiniz tutarlar düşülür, kalan ödenir.
2022'de kaldırılan dördüncü dönem, 7566 sayılı Kanun'la 2025 yılından itibaren geri geldi. Yani artık yıl on iki ayıyla geçici vergiye tabi; Ekim-Aralık kazancı da beyan ediliyor. Uzun süre üç dönem alışkanlığıyla çalışan bürolar için Şubat ortasındaki bu yeni randevu, takvime eklenmesi gereken en önemli tarih.
2026 yılı içinde karşılaşacağınız geçici vergi tarihleri şöyle:
| Dönem | Kapsadığı aylar | Beyan ve ödeme |
|---|---|---|
| 2025 4. dönem | Ekim-Aralık 2025 | 17 Şubat 2026 |
| 2026 1. dönem | Ocak-Mart | 18 Mayıs 2026 |
| 2026 2. dönem | Ocak-Haziran | 17 Ağustos 2026 |
| 2026 3. dönem | Ocak-Eylül | 17 Kasım 2026 |
| 2026 4. dönem | Ocak-Aralık | 17 Şubat 2027 |
Kural, dönemi izleyen ikinci ayın 17'sidir; 2026'da birinci dönemin 18 Mayıs'a sarkması, 17'sinin pazar gününe denk gelmesindendir. Geçici verginin işleyişini ve değişikliklerin ayrıntısını Evobulut'un geçici vergi yazısında bulabilirsiniz.
Geçici vergiyi sevimsiz yapan şey tutarı değil, sürprizidir. Yılın iyi geçen ilk yarısından sonra Ağustos'ta beklenmedik bir ödeme çıkar ve o ay büronun nakit akışını sıkıştırır. Çözüm muhasebe tekniği değil, planlama alışkanlığıdır: her tahsilattan sonra kabaca yüzde 25-30'unu vergi için ayrı tutmak, bu sürprizi ortadan kaldırır.
Yılda Bir: Mart Beyannamesi ve İki Taksit
2025 yılında kazandıklarınızın hesabı, 1-31 Mart 2026 arasında verilen yıllık gelir vergisi beyannamesiyle görülür. Avukatlar için bu beyanname isteğe bağlı değildir; kazanç ne kadar küçük olursa olsun, hatta yıl zararla kapanmış olsa bile verilir.
Hesaplanan vergi iki eşit taksitte ödenir: ilki beyannameyle birlikte 31 Mart'a, ikincisi 31 Temmuz'a kadar. Yıl içinde ödediğiniz geçici vergiler ve müvekkillerinizin makbuzlarınızdan kestiği stopajlar bu vergiden mahsup edilir. Stopaj mahsubu çoğu avukatın lehine çalışır; yıl boyunca kesinti yoluyla ödenen vergi, bazen Mart'ta çıkan tutarın önemli bölümünü karşılar. Bunun görünür olması için hangi müvekkilin ne kadar stopaj kestiğinin kayıtlarda düzgün durması gerekir.
Bir kalemi daha unutmayın: Bağ-Kur (4B) primleri her ay, takip eden ayın sonuna kadar ödenir. Vergi değildir ama aynı nakit planının parçasıdır ve düzenli ödendiğinde yıllık beyannamede gider olarak indirilir.
2026'yı Tek Tabloda Görmek
| Tarih | Ne var? |
|---|---|
| Her ayın 26'sı | Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, beyan ve ödeme |
| Her ayın 28'i | KDV beyannamesi, beyan ve ödeme |
| Her ayın sonu | Bağ-Kur primi |
| 17 Şubat | 2025 son dönem geçici vergi |
| 1-31 Mart | 2025 yıllık gelir vergisi beyannamesi ve 1. taksit |
| 18 Mayıs | 1. dönem geçici vergi |
| 31 Temmuz | Gelir vergisi 2. taksit |
| 17 Ağustos | 2. dönem geçici vergi |
| 17 Kasım | 3. dönem geçici vergi |
| 17 Şubat 2027 | 2026 son dönem geçici vergi |
Tabloya dikkatle bakınca yılın iki sıkışık ayı hemen görünür. Mart'ta yıllık beyanname, ilk taksit ve rutin aylık beyannameler üst üste biner. Ağustos'ta ise adli tatilin ortasında hem KDV hem muhtasar hem de ikinci dönem geçici vergi vardır; tatile çıkmadan önce vekalet bırakılacak tek kişi duruşma avukatı değildir.
Takvimi Bilmek Yetmez, Rakamın Hazır Olması Gerekir
Bu tarihlerin hiçbiri sürpriz değildir; her yıl aşağı yukarı aynı günlere denk gelir. Avukatları zorlayan, tarihi hatırlamak değil, o tarihte beyan edilecek rakamın derli toplu hazır olmasıdır. Hangi makbuz hangi aya kesildi, hangi müvekkil ne kadar stopaj yaptı, hangi masraf gider yazılabilir; bu soruların cevabı ayın 27'sinde aranmaya başlanırsa her beyanname dönemi küçük bir krize dönüşür.
Bunun ilacı da yine düzenli kayıttır. Avukat Bulut tahsilatlarınızı ve makbuzlarınızı dosya bazında kayıt altında tutar; Evobulut tarafındaki ön muhasebe modülü ise gelir-gider dengesini ve beyanname dönemlerinde mali müşavirinize gidecek dökümü hazır eder. Gider takibinin büro tarafını finansal yönetim yazımızda ele almıştık.
Sık Sorulan Sorular
Hiç makbuz kesmediğim ay KDV beyannamesi vermeli miyim?
Evet. Mükellefiyet devam ettiği sürece, hareket olmayan aylarda da KDV beyannamesi verilir. Beyanname verilmeyen her ay için ayrıca usulsüzlük yaptırımı gündeme gelir.
Geçici vergi yeniden dört dönem mi oldu?
Evet. 2022'de kaldırılan son dönem, 7566 sayılı Kanun'la 1 Ocak 2025'ten itibaren geri getirildi. Ekim-Aralık kazançları da beyan ediliyor; 2026 kazançlarının son dönem beyannamesi 17 Şubat 2027'de verilecek.
Müvekkilin kestiği stopajı geri alabilir miyim?
Makbuzlarınızdan yapılan gelir vergisi kesintileri, yıllık beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilir. Kesintiler hesaplanan vergiden fazlaysa aradaki farkın iadesi talep edilebilir; bunun için stopaj kayıtlarının müvekkil bazında belgeli olması gerekir.
Beyannameyi kaçırırsam ne olur?
Süresinde verilmeyen beyanname için usulsüzlük ve vergi ziyaı yaptırımları ile gecikme zammı uygulanır. Beyanname vergi dairesi fark etmeden pişmanlıkla verilirse yaptırım hafifler. Yine de en ucuz yol, takvimi kaçırmamaktır; bu tarihleri yinelenen hatırlatma olarak takviminize işleyin.
Hukuk Büronuzu Güvenle Bulutlara Taşıyın
15 gün ücretsiz deneyin. Kredi kartı gerekmez, kurulum yok, sözleşme yok.
500+ hukuk bürosu zaten Avukat Bulut kullanıyor. Siz de aramıza katılın.
Evobulut Ekosistemi
Sadece Hukuk Değil, Tüm İş Süreçleriniz
Avukat Bulut, Evobulut platformunun hukuk sektörüne özel çözümüdür. Muhasebe, e-fatura ve CRM ihtiyaçlarınız için Evobulut'u keşfedin.
Evobulut'u Keşfedin→